Vuur, het warme element
Vuur is een element die al door miljoenen jaren overal in het heelal aanwezig was. Van het begin van iedere planeet, tot aan vandaag. Op aarde kosten het tijd en moeite om vuur te laten maken door de mensheid, van daaruit hebben ze het gebruik van vuur uitgebreider gemaakt door de hele wereld. Vuur werd daardoor voor iedere cultuur erg belangrijk en sommige culturen tonen zelfs belang aan dit element. Dit is handig om te weten als u bijvoorbeeld veel gebruik maakt van vuur zoals voor een openhaard. Toch weten mensen vaak niet over dit element en hoe vuur in het algemeen werkt. Er kunnen vaak nog ongelukken gebeuren met vuur en dit kunnen erge gevolgen hebben voor het lichaam als het mis gaat. Als u meer wilt weten over vuur, hoe het werkt en wat er allemaal mee gedaan kan worden dan zit u op de juiste tekst. In deze tekst gaat u alles leren over vuur, hoe het werkt en wat u met vuur kunt doen om uw openhaard langer mee te laten gaan.
Wat is vuur en hoe werkt het?
Het is natuurlijk handig om te weten wat vuur is en waarom het op uw openhaard werkt, dit gaat niet meteen uit zichzelf. Vuur is een snelle oxidatie van een materiaal die geactiveerd worden door een hoge temperatuur. Bepaalde materialen en middelen kunnen zeer ontvlambaar zijn terwijl er materialen zijn zoals metaal die niet vlambaar kunnen zijn door vuur. Als het materiaal op een bepaalde temperatuur komt ontstaat er een reactie waardoor er vuur ontstaat. Een flam is de zichtbare versie van vuur, in een flam zit ook nog carbon dioxide, water damp, lucht en stikstof in. Hiermee wordt de vlam zichtbaar en krijgt zijn oranje rode kleur. Als de vlam warm genoeg is kunnen de gassen binnen de flam geïoniseerd worden en hiermee plasma produceren. Plasma is een element dat als warm genoeg is schokken kunnen ontstaan en een gloei krijgt, een voorbeeld hiervan is een bliksemschicht. De kleur van een flam kan ook veranderd worden als er bepaalde stoffen in het vuur gegooit worden maar dit kan ook veranderd worden door de hitte van het vuurtje. Normaal is een flam 600 tot 800 graden en is de kleur oranje-roodachtig, een puur oranje vlam is 1100 graden, een puur gele vlam moet 1200 graden worden, een blauwe vlam moet ongeveer 1400 tot 1600 graden worden, een paars blauwe vlam moet net onder 1650 graden zitten om deze kleur te worden, een witte vlam moet ook ongeveer 1300 tot 1500 zitten en tot slot bestaan er puur paarse vlammen die boven 1650 graden moeten zitten om deze kleur te worden. Voor de rest kunnen de kleuren van een vuur veranderen met bepaalde stoffen en chemicaliën. Deze chemicaliën en stoffen zijn nodig terwijl u een vuurtje maakt en de temperatuur van de flam verhoogt, hierdoor krijgt de vlam een reactie en kan van de net benoemde kleuren veranderen.
Vuur door het leven heen
Natuurlijk is het maken van vuur erg belangrijk, helemaal in de prehistorische tijden toen men nog geen land en huis hadden. Toen vuur destijds werd uitgevonden heeft dit voor samenlevingen door de wereld heen een verandering gebracht aan hun leven. Met het maken van vuur kon men hun eten laten koken, dit hadden ze geprobeerd met bepaalde soorten eten zoals vlees. Het het koken van eten op een vuurtje is het ook mogelijk gemaakt om bepaalde bacterie en ziektes uit te doden, terwijl een vuurtje ook voor licht kan zorgen aan een groep mensen in het donker. Daarnaast heeft dit ook mensen warm gehouden in koude dagen. Er is bewijs gevonden dat het uitvinden van eten koken rond een miljoen jaar geleden uitgevonden is. Toch is het niet duidelijk of het voor het koken van eten werd gebruikt of dat het puur decoratie is. Daarnaast constateren mensen dat dit 400 duizend jaar geleden is in plaats van een miljoen jaar. Een van de bekende manieren om vuur op te wekken is het snel wrijven van makkelijk brandbaar hout en een houten stokje. Daarnaast heeft ieder andere cultuur zijn unieke manieren om vuurtjes te maken die door de eeuwen heen gebruikt werd. Toch heeft vuur ook zijn slechte kant, omdat vuur heet is kan het voor een menselijk lijf pijnlijk zijn om aan te raken. Ook kan het mogelijk voor problemen op het lichaam zorgen zoals een verbrand huid krijgen. Hiervoor hebben mensen vuur ook gebruikt als marteling en of moord. Hierdoor zou je door een pijnlijke manier kunnen sterven met het hete vuur dat op uw lichaam zit te koken. Dit kon zelfs erger gemaakt worden door op het lichaam olie heen te gooien om vuur makkelijker en meer te laten branden, of met ijzer zware schoenen waardoor u niet kon lopen of iets aan het vuur kon doen die op het lichaam zit te branden. Hiermee heeft het vuur heel wat goeds in het leven gebracht maar ook een manier om mensen uit te moorden of te martelen. Dit is voorbehouden tot aan vandaar, tegenwoordig worden er echter niet veel vuurtjes meer gemaakt voor het overleven. Hiervoor heeft technologie veel te bieden zoals verwarmingen en gasovens. Vuurtjes worden nog echt gemaakt voor hobby's of traditionele evenementen zoals kamperen of een volk ceremonie dat voorbehouden is tot aan vandaag.
Wat kunt u met vuur doen en veilig zijn
U bent misschien benieuwd hoe uw openhaard langer mee kan gaan met het vuurtje dat er in zit. Het eerste dat gedaan kan worden is natuurlijk, constant hout in het open haardje te zetten, maar niet te veel. Met teveel hout kan het vuurtje in de open haard natuurlijk meteen doodgaan terwijl te weinig hout het vuurtje snel dood kan gaan omdat het geen materialen meer heeft om door te branden. Hiermee kunt u soms een hout stukje of twee in het open haard gooien zodat het vuurtje nog wel blijft branden. Wat u ook kunt gebruiken is bepaalde middelen die helpen om het vuurtje in leven te houden en langer door te laten branden, maar wees hier wel voorzichtig mee. Het kan riskant zijn om te gebruiken als dit middel op een verkeerde manier gebruikt wordt. Als er door u toch een vuurtje ontstaan wordt, let dan op om een brand alarm te installeren en meteen de brandweer te bellen om andere schade te voorkomen. Daarnaast moet u proberen het huis te verlaten totdat de brandweer komt. Met deze maatregelen kunt u en uw huisgenoten veilig houden zodat iedereen veilig is.